Кодак пиано или буицк аспирин?

Published on 10:47, 11/01,2007

Потрошачка збуњеност смањује значај оргиналних бренд имена, каже студија

Да ли сте икад чули за Кодак пиано? А за Буицк аспирин? Док већина конзумената може коректно закључити да ови производи нису направљени у истој компанији која прави камере или аутомобиле, нова студија која је објављена у магазину "Consumer Research" у септембру презентира доказе да добро познати назив бренда је ослабљен постојањем копираног бренд имена - чак и у различитим категоријама производа. Процес је познат као ослабљени заштитни знак.  Детаљније... 


Истраживачи показују тачност техника за боље учење

Published on 10:43, 11/01,2007

Људи имају невјероватну могућност да уче током живота, било да уче за неки тест у средњој школи или се припремају за неки нови посао. Одређено вријеме је често показатељ, колико смо способни да ефикасно научимо нове информације које су значајне. Психолошко истраживање је у више наврата демонстрирало да људи нису веома тачни у просуђивању колико су добро научили неко сложено градиво. Као одговор на то, истраживачи су трагали за техником која може побољшати разумјевање тачне процјене наученог градива. И током истраживања дошли су до нових открића.  Детаљније... 


Код женама кофеин може заштитити памћење

Published on 13:38, 10/27,2007

ST. PAUL, MN- Кофеин може помоћи старијим женама да заштите своје вјештине које су везане за мишљење, према студији која је објављена 7. аугуста у медицинском магазину Америчке Академије Неурологије.каже да истраживачи нису сигурни зашто кофеин није показао исти резултат и код мушкараца. “Жене могу бити више осјетљиве на утјецаје кофеина,” каже она. “Њихово тјело може различито реаговати на стимулант или могу различито метаболизирати кофеин.”  Детаљније... 


Нове технике могу помоћи ранијем дијагностицирању рака

Published on 13:37, 10/27,2007

Раније откривање неке болести је веома важно за успјешно лијечење. Зато је развој нових метода за дијагностицирање вруће истраживачко поље, гдје је веома мали корак веома битан. У магазину "Molecular and Cellular Proteomics", са универзитета 'Uppsala University' истраживачи су описали нову технику, коју је магазин прогласио веома интересантном.  Детаљније...


Код жена кофеин може заштитити памћење

Published on 13:35, 10/27,2007

ST. PAUL, MN- Kofein može pomoći starijim ženama da zaštite svoje vještine koje su vezane za razmišljanje, prema studiji koja je objavljena 7. augusta u medicinskom magazinu Američke Akademije Neurologije.  Детаљније...


Самоћа је молекула

Published on 13:35, 10/27,2007

UCLA истраживачи су идентификовали молекуларну ознаку самоће

Већ је познато да социјално окружење може утјецати на здравље, посебно за оне који су социјално изоловани, тј. усамљене особе пате од већег морталитета, за разлику од особа које нису усамљене. Сада у првој студији ове врсте објављеној у магазину Genome Biology, UCLA истраживаћи су идентификовали засебни узорак експресије гена у имуним ћелијама код којих је присутан већи ниво хроничне усамљености. Ово откриће показује да је осјећај социјалне изолације повезан са промјенама активности гена које доводе до упале, то је први одговор имуног система. Студија промовира молекуларни оквир за разумјевање, зашто су социјални фактори повезани са повећаним ризиком срчаних обољевања, вирусним инфекцијама или раком.  Детаљније...


Спознавање правог Да Винци кода – шта се дешава у умјетниковом мозгу

Published on 13:33, 10/27,2007

Умјетников мозак је најзанимљивије подручје за испитивање. Један хисторичар умјетности са универзитета University of East Anglia придружио се снагама у истраживању неуро наука да би разјаснио њене комплексности.

Креирајући нову академску дисциплину-неуро хисторију умјетности-Професор John Onians је користио резултате из нових скенираних техника да би одговорио на слиједећа питања:

  • Шта се дешава у мозгу код модерног умјетника током његовог или њеног рада?
  • Шта се дешава у мозгу неког умјетничког генија као што је био Леонардо Да Винци?
  • Како се разликује мозак неког аматера или академског сликара?
 Детаљније... 


Писање помоћу слика: према теорији заснованој на одговорима испитаника

Published on 13:29, 10/27,2007

Нови документ истраживаћа са Oxford University и University of Illinois, Urbana-Champaign расправља о сликама у савременом друштву и култури које су важна форма писања. О овој теми писано је у октобру у склопу магазина Consumer Research, њихова премиса је гласила да масовна комуникацијска технологија креирала “културални разред” у којој се развиј први земаљски демократски пиктограф. Они су подржали овај аргумент помоћу серије експеримената који демонстрирају способности савремених корисника да читају слике, чак и апстрактне слике, као тестамента значајности производа.  Детаљније...


Компјутерска поезија повезује жанрове

Published on 18:32, 10/26,2007

Шта се догађа са поезијом у дигиталном времену? У једном од првих академских радова у овом подручју, шведски истраживач Maria Engberg је проучавала могућности компјутерског комбиновања ријечи, слика, покрета и звука и како то може утјецати на писање и читање.  Детаљније... 


Код старијих жена које имају проблема са памћењем постоји већи ризик од ноћног неспавања

Published on 18:32, 10/26,2007

ST. PAUL, MN – Старије жене које су искусиле губитак памћења су за разлику од жена код којих није дошло до опадања когниције склоније да имају проблема да заспу и да преспавају ноћ, доказано је у студији која је објављена 17, јула, 2007 у медицинском магазину Америчке Академије Неуролога.  Детаљније... 


Шта филм чини добрим?

Published on 18:31, 10/26,2007

Филм који освоји награду критике, најчешће припада жанру драме, адаптиран према књизи која је добила награду, према истинитој причи у коју је укључен сам аутор или кад режисер ради и на свом властитом сценарију за филм.  Детаљније... 


Да ли да вјерујемо или не вјерујемо пријатељима?

Published on 18:30, 10/26,2007

Понекад је боље саслушати савјет других него властито мишљење иако имате осјећај да све држите под контролом. Не придржавају се само људи овог савјет него чак и рибе, доказали су екологисти Jörgen Johnsson и Fredrik Sundström са Универзитета у Göteborg-у, Шведска, у магазину Етнологија.  Детаљније... 


Медитеранска храна помаже Алзхајмеровим болесницима да живе дуже

Published on 18:29, 10/26,2007

ST. PAUL, Minn. – Медитеранска храна може помоћи особама код којих је дијагнозирана Алзхамерова болест да живе дуже него пацијентима који једу више традиционалну западну храну. Студија је објављена 11. септембра, 2007, у медицинском магазину Америчке Академије Неуролога.  Детаљније... 


Укусно, али нездраво- наша овисност према чоколади

Published on 18:28, 10/26,2007

Чоколада је најзаступљенија пожељна храна, али да ли стварно доводи до овисности?
Чоколада је најзаступљенија храна. Људи радо признају да почињу бити ‘овисни о чоколади’ или драге воље себе називају ‘chocoholics’. Популарно објашњење за ово је то да састојци које чоколада садржи повечавају расположење (психоактив).

Међутим, докази и логичко мишљење прилично мало подржавају ову хипотезу.  Детаљније...


Kрај снобизму? Студије су откриле да обични људи изненађујећи 'добар укус'

Published on 11:28, 10/24,2007

Претходне студије пронашле су врло малу корелацију између професионалног мишљења и мишљења обичне популације, везано за културна дешавања као нпр. филм. Ово студија је поставила хипотезу да обични људи немају “добар укус.” Међутим нова студије са истраживачима са Columbia University and Boccini University, Italy, расправљаја о томе да када се проводи испитивање дешава се да исптаници покажу често бољи укус на тесту за разлику од њиховог стварног укуса.  Детаљније...